Maak het lezen onweerstaanbaar 

Je neemt elke dag tijd vrij om je kind of kleinkind voor te lezen, iets waar jullie steeds weer naar uitkijken. Maar hoe zorg je ervoor dat het voorlezen niet saai en eentonig wordt? Een kinderboek spreekt tot de verbeelding, dus de manier waarop jij het verhaal vertelt speelt ook een grote rol. Het zal niet helpen als je elke zin in dezelfde monotone klank uitspreekt. Gebruik verschillende toonhoogten, wat voor een prettige afwisseling zorgt. Zet je woorden kracht bij met hand en armbewegingen. Wat ook helpt als je een gepersonaliseerd kinderboek kiest, is als het boek goed past bij je kind. 

Een heel bijzonder cadeau 

Een kinderboek met naam is heel leuk om cadeau te geven aan je eigen kind, maar het is natuurlijk het boek is ook heel leuk om voor een verjaardag, sinterklaas of kerst cadeau te doen. Als je niet precies weet over welk onderwerp het gepersonaliseerd kinderboek moet gaan, vraag dit dan even na. Niets zo leuk als een boek met eigen foto en eigen verhaal. Geen enkel avontuur is te hoog gegrepen. Laat je kind de hoofdrol spelen als held, tovenaar, prinses en laat hem of haar onmogelijke dingen voor elkaar krijgen. Stimuleer je kind in het verleggen van grenzen.  

Draai de rollen eens om 

Is je kind verlegen? Dan is het misschien een goed idee om je kind eens te laten lezen, zodat hij of zij uit zijn schulp kruipt. Hoe vaker je kind voorleest, hoe meer het zelfvertrouwen groeit. Ook kun je, als je zelf voorleest, zo nu en dan leuke vragen stellen, waar je kind dan antwoord op moet geven. Zo gaat het kind bewuster nadenken over de inhoud van het PlaATverhaal. Daag je kind eens uit door te vragen om een raar stemmetje op te zetten tijdens het voorlezen. Met fantasie kun je alle kanten op! 

Zo vaak mogelijk voorlezen en lezen 

Hoe vroeger beginnen met voorlezen, hoe beter. Dankzij het lezen leren kinderen de wereld en hun eigen gevoelens beter begrijpen en beter tot uiting brengen. Vaak is het ook een prima hulpmiddel om over bepaalde onderwerpen te praten. Ook verhoogt lezen het concentratievermogen. Als kinderen het fijn vinden om voorgelezen te worden, is het een goed idee om dit dagelijks en op een vast moment te doen. Als het een keer niet kan, dan is dat niet erg. Lezen kan stress verminderen en helpt bij het verder ontwikkelen van sociale vaardigheden.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *