Taken kraamverzorgster
Een fantastische kraamtijd.
Het moment dat je jouw eigen baby voor het eerst vasthoudt, aankijkt, is een van de meest intense ervaringen in een mensenleven. “Liefde op het eerste gezicht”, zei een nieuwe moeder. Een vader vertelde tijdens de zwangerschap van zijn vrouw zó naar de kennismaking met zijn kind uit te kijken, dat hij wou dat haar buik van glas was.
Iedereen beleeft de geboorte van een kind op z’n eigen manier. Geeft er z’n eigen woorden aan. Maar zodra het nieuwe mensje er is, overheerst overal een opwindend blij gevoel. Alles borrelt en bruist. Het kind is er! Wat een feest!
Wat komt ze doen?
De kraamverzorgende verleent zelfstandig de daadwerkelijke zorg in huis. Dankzij haar opleiding, bijscholing en ervaring is zij deskundig op haar vakgebied. Haar zorg omvat onder meer de controle van het lichamelijk welzijn van u en van uw baby. Zij ondersteunt bij de voedingen en ze geeft informatie over de verzorging van uzelf en de baby. Het babybad, het verschonen van uw bed en het bedje van de baby zijn vaste taken van de kraamverzorgende. Ook naar het schoonhouden van het sanitair hoeft u niet om te kijken, dat doet de kraamverzorgende voor u.
Afhankelijk van de geïndiceerde uren wordt de zorg uitgebreid vanwege een specifieke hulpvraag. Dit kan zijn omdat er een complicatie is bij de bevalling of tijdens het kraambed, of omdat er ondersteuning nodig is bij de gezinsverzorging (de zorg voor peuters of kleuters). In sommige gevallen moet ook huishoudelijke ondersteuning (normale huishoudelijke taken) worden geboden.
We kunnen niet anders dan melden dat uitgebreide huishoudelijke of gezinsverzorgende ondersteuning niet tot ons werkveld behoren. We kunnen ook niet anders dan de puntjes op de i te zetten van alles wat bijdraagt aan een fantastische kraamperiode. De kraamverzorgende omringt u met allerlei goede zorgen, veiligheid, privacy en warmte. U kunt erop rekenen dat u en uw gezin in de watten worden gelegd!
Wat als het niet klikt?
De kraamverzorgenden zijn door hun jarenlange ervaring gewend om zich aan allerlei verschillende situaties aan te passen. Ze zijn erin gespecialiseerd om zich te schikken naar uw wensen.
Toch kan het voorkomen dat het tussen u en de kraamverzorgende niet klikt. Bespreekt u dit dan gerust met de kraamverzorgende. Het kan zijn dat zo’n gesprek al meteen de ‘kou uit de lucht’ neemt. Maar soms is het nodig dat ze regelt dat een collega haar werk overneemt. Mocht u het zelf niet met de kraamverzorgende kunnen bespreken, neemt u dan contact op met haar leidinggevende. U kunt er in ieder geval op vertrouwen dat al onze medewerkers één gezamenlijk doel hebben: u een heerlijke kraamtijd te bezorgen.
Dat feestelijke gevoel mag beslist langer duren dan de eerste uren na de bevalling. De moeder heeft net een prestatie geleverd die te vergelijken is met een overwinning in topsport. Sommige vaders lopen dan van geluk als een kip zonder kop rond. En dan zijn er natuurlijk meteen ook allerlei praktische zaken te ontdekken over de verzorging van de baby.
De kraamverzorgenden van ACK & Zorgmaat Kraamzorg zijn erin gespecialiseerd om een kraamtijd tot een heerlijk begin te maken van de nieuwe fase in uw leven. Hoe ze dat doen? Met hun kennis en ervaring, met hun zorg en met hun gevoel. Zelf zeggen onze kraamverzorgenden vaak dat ze het allerleukste beroep hebben: u en uw gezin een fantastische kraamtijd bezorgen.
Flexibele kraamzorg
Elke baby is uniek, geen bevalling is gelijk. Precies daarom bieden wij u flexibele kraamzorg. Tijdens het intakegesprek spreken we samen de voorlopige indicatie voor het aantal zorguren af.
Uw persoonlijke omstandigheden spelen daarbij een belangrijke rol. Per dag kunnen meer of minder uren worden vastgesteld. Volgens het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP) kunt u in ieder geval gebruik maken van 44 zorguren. Het aantal uren dat de kraamverzorgende bij u is, varieert van minimaal drie tot maximaal acht aaneengesloten uren.
Het maximale aantal dagen dat u kraamzorg kunt ontvangen is tien. De dag van de geboorte telt als de eerste dag. Een afschrift en uitleg van de indicatiestelling ontvangt u van onze medewerker met wie u het intakegesprek heeft gevoerd of via de post. Dit afschrift is in feite de zorggarantie voor uw kraamperiode.
Direct na de bevalling wordt in overleg het definitieve aantal zorguren vastgesteld. Tijdens de kraamperiode vindt wanneer nodig een herindicatie plaats. In alle gevallen gaan wij uit van een periode van maximaal tien aaneengesloten dagen, waarin u geleidelijk aan de werkzaamheden van de kraamverzorgende weer zelf overneemt. Zo kunt u in alle rust wennen aan de nieuwe situatie.
Het intakegesprek
Of u nu thuis of in het ziekenhuis bevalt, in beide gevallen kunt u van onze kraamzorgorganisatie gebruik maken. Vanaf zes tot vier weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum nemen wij contact met u op om een afspraak te maken voor het intakegesprek.
Voor dat intakegesprek komt een van onze medewerkers bij voorkeur bij u op bezoek. Onze medewerker informeert u dan nog specifieker over de inhoud van de kraamzorg en samen met u wordt de voorlopige urenindicatie voor de kraamperiode vastgesteld. U krijgt ook alle gelegenheid om uw vragen te stellen. Zo weten we over en weer wat we van elkaar kunnen verwachten. En zo kunt u de kraamtijd met een gerust hart tegemoet zien.
Persoonlijk zorgplan
De persoonlijke bijzonderheden rond de zorgverlening en de afspraken die worden gemaakt tussen uw gezin, de verloskundige en de kraamverzorgende worden door laatstgenoemde genoteerd in uw persoonlijke zorgplan. Dagelijks is er overleg tussen u en de kraamverzorgende over de manier waarop de zorgverlening wordt uitgevoerd. Uw persoonlijke zorgplan helpt onze medewerkers zoveel mogelijk aandacht te schenken aan de wensen en behoeften die in uw gezin leven. Dat doen zij namelijk graag.
Groeigidsen
In Amsterdam werken verloskundigen, kraambureaus, jeugdgezondheidszorg, OKC logowelzijnsinstellingen en Bureau Jeugdzorg samen in het Ouder- en Kindcentrum (OKC). ACK & Zorgmaat Kraamzorg is aangesloten bij het OKC. Buiten Amsterdam wordt gewerkt met een eigen zorgdossier.
De groeigids-serie waarmee wij werken, waaronder de “Groeigids Kraam” en de “Groeigids Borst”, is gefinancierd door de gemeente Amsterdam.
Vlekkeloze zorg
Goede samenwerking met uw verloskundige is essentieel voor een kwalitatief goede kraamzorg. De kraamverzorgende overlegt daarom nauwkeurig met uw verloskundige om de zorg helemaal op u te kunnen afstemmen.
Veel van onze kraamverzorgenden hebben zelf kinderen en zij combineren de zorg voor hun eigen gezin met de zorg voor u. De meesten van hen werken parttime, waardoor wisselingen in de kraamtijd niet altijd te voorkomen zijn. Wisselingen kunnen overigens ook het gevolg zijn van CAO-regels en wettelijke bepalingen, zoals het werktijdenbesluit. Maar omdat alle kraamverzorgenden volgens dezelfde richtlijnen en protocollen werken, verloopt een eventuele wisseling vlekkeloos.
Gewoonlijk krijgt u acht dagen kraamzorg. Maar vinden de verloskundige en de kraamverzorgende het niet verantwoord om de kraamzorg na acht dagen af te sluiten, dan is zorg mogelijk tot en met de tiende dag na de geboorte. Als u een of meerdere dagen in het ziekenhuis moet blijven, ontvangt u aansluitend kraamzorg thuis tot en met de tiende dag na de bevalling. Verblijft u met uw baby langer dan tien dagen in het ziekenhuis, dan bestaat de mogelijkheid tot uitgestelde kraamzorg.
Nu is het zo, dat het aantal uren kraamzorg dat wordt vergoed per verzekeraar verschilt. Niet alle verzekeraars vergoeden kraamzorg na tien dagen. Kijkt u vooraf uw polisvoorwaarden hierop na of neem contact op met onze administratie. Onze medewerkers daar kunnen u alles vertellen over de voorwaarden.